Font d'Hèrcules: Passeig de Sant Joan
Aquesta font d’estil neoclàssic, obra de Josep Moret sobre el projecte de Salvador Gurri, és la font ornamental més antiga de Barcelona. Està situada a la cruïlla de Passeig de Sant Joan amb el carrer Còrsega. La font d'Hèrcules formava part d'un conjunt de fonts que es trobaven el Passeig Nou, totes dedicades a personatges mitològics: la primera presentava al déu marí Forcis lluitant amb un tritó; la segona mostrava una nereida cavalcant sobre un dofí; la tercera estava dedicada a Aretusa nimfa de la deessa Diana; i la quarta era la d'Hèrcules. Totes les fonts van desaparèixer degut als treballs d'urbanització del Parc la ciutadella. L’estàtua d’Hèrcules va ser l'única que va trobar un nou emplaçament al Passeig de Sant Joan. La font ens presenta a Hèrcules sobre d'una columna i recolzat en una clava i amb el braç esquerre envoltat amb la pell del lleó de Nemea, mentre que a la base del monument apareixen dos lleons que vessen aigua per la boca sobre un petit estany de forma circular.

Carrer dedicat a Hèrcules
Just al cor del barri Gòtic entre els carrers Jaume I i del Cometa trobem el Carrer Hèrcules, dedicat a la divinitat.
Font d'Hèrcules: Palau Reial de Pedralbes
En els jardins del Palau Reial de Pedralbes trobem la Font d'Hèrcules, també anomenada Font de Gaudí, per ser l'arquitecte el seu autor. Va ser construïda al 1884. És d’estil modernista i els seus materials son el ferro forjat i la pedra. La font està rodejada d'una banc de pedra en forma el·líptica i en el centre trobem un pedestal amb el bust d'Hèrcules,
Estàtua d’Hèrcules: Plaça Catalunya
A plaça de Catalunya, mirant cap al mar trobem una estàtua d'Hèrcules , obra de l’autor Antoni Parera. Segons algunes fons la presència d'aquest personatge pot al·ludir al fet que es considerat, juntament amb Mercuri, fundador de la ciutat. Trobem a Hèrcules, gairebé nu i subjectant una roca.
Relleus a la façana: C/Cucurulla 4
Representació de 5 del 12 famosos treballs d'Hèrcules. . En el primer dels relleus trobem a l’heroi amb dues columnes, fa referència a la captura dels bous de Gerió. Al segon, està dedicat al robatori de les pomes d'or de les Hespèrides. Al tercer, el veiem lluitant amb L'Hidra de Lerna. Al quart, lluitant amb el lleó de Nemea. Al cinquè, representa el robatori del cinyell de les amazones.
Hèrcules a Barcelona
Escultura: Plaça de Sants, Font del Xato o Font del Vell
L'escultura, d’alt d’una font (d’aquí els noms de Font del Xato o Font del Vell), representa un home madur i barbat recolzat sobre una roca. L'escultura, al llarg dels anys ha estat anomenada Neptú i també Hèrcules, tot i no portar els atributs característics. És una obra en pedra de Damià Campeny i Estrany.
Font: Pla de la Boqueria
La Font del Pla de la Boqueria, al costa de les Rambles, és una font d’autor desconegut, feta de marbre sobre pedra de Montjuïc. La clava i la pell de lleó, atributs d’Hèrcules, serveixen de base a l’escut de Barcelona.
Hèrcules (mitologia romana) va néixer de la relació, mitjançant engany, de Júpiter amb Alcmena, esposa d'Amfitrió. Van néixer 2 bessons, un de cada pare, Hèrcules i Íficles respectivament. La persecució de Juno li va provocar la desgràcia que va voler solucionar fent els famosos 12 treballs.
Entre els seus atributs està la pell lleó i la clava. El seu equivalent grec és Hèracles. Se’l considera fundador de la ciutat de Barcelona.
Bust: Parc Laberint d'Horta
Al Parc del Laberint d'Horta trobem aquest bust de marbre blanc i autor desconegut. Hi ha comentaristes que l’identifiquen amb Hèrcules, tot i que jo em decanto per Mides.




Estàtua d'Hèrcules: Capitania general, passeig de Colom, 14
A la part més elevada del edifici de la Capitania General a l'esquerra trobem a Hèrcules fent el seu paper de fundador de la ciutat.





ca.wikipedia.org/wiki/Escultures_de_la_Plaça_de_Catalunya